Xiaomi Note 10 Lite inceleme

Mi Note 10 Lite, kendisinden iki kat daha pahalıya satılan akıllı telefonların sahip olduğu kalite hissini 4 bin liranın altına taşıyor. Bedelini ise ortalama bir kamera sistemine sahip olmakla ödüyor. Xiaomi Note 10 Lite inceleme Tüm Detayları ile…

Xiaomi Note 10 Lite inceleme
Xiaomi Note 10 Lite inceleme

Cep telefonu üreticilerinin genel olarak uyguladığı bir kural vardır. İlk önce özenle yurtdışında “Flagship”, bizde “Amiral Gemisi” denilen bir ürün ortaya koyarlar. Daha sonra bu ürünün sağını solunu keser, bunun “Lite” ve benzeri alt sürümlerini üretirler.

Gel gelelim, amiral gemisinden hafifletilmiş modellere doğru indikçe cihazın tasarımında ve dış görünüşünde gözle görünür kayıplar ortaya çıkmaya başlar. Ekran küçülür, hatta bazen panel türü ve çözünürlüğü geriye gider. Dahili bileşenleri daha düşük performanslı bileşenlerle yer değiştirir. Kıvrımlar kaybolur, parlak kaplamalar daha düşük maliyetli malzemelerle değiştirilir.

Xiaomi’nin Mi Note 10 Lite’de ise bambaşka bir anlayışla karşılaştık. Bundan 6 ay kadar önce Xiaomi Mite Note 10 adlı yeni ürününü piyasaya sürmüş, telefon 108 megapiksellik kamerasıyla çektiği fotoğrafların yanı sıra tasarımı ve kullanıcı üzerinde bıraktığı kalite hissiyle de büyük beğeni toplamıştı. 19,5:9 en boy oranındaki muhteşem görüntüye sahip kıvrımlı AMOLED ekranı, Gorilla Glass 5 kaplaması, pürüzsüz arka yüzeyi ve dengelenmiş ağırlığıyla telefon kullanıcısına özenle tasarlanmış, değerli bir şeye sahip olduğunu hissettiriyordu.

Mi Note 10 Lite, işte bu hissi hiçbir ayrıntısını değiştirmeden daha erişilebilir fiyat seviyesine çekmek için tasarlanmış. Cihazı elinize aldığınızda yaşadığınız kalite hissini yansıtan detaylarda en ufak bir ayrıntıdan bile vazgeçmemişler. Ekranından boyutuna, tasarımından iç yapısına kadar Mi Note 10 Lite, Mi Note 10 ile tamamen aynı. Kıvrımlı tasarım aynı, yüksek çözünürlüklü HDR10 destekli AMOLED ekran aynı, Snapdragon 730G yonga seti aynı, hatta 5260 miliamperlik batarya bile aynı.

5260 miliamper de nasıl bir kapasitedir. Şarja taktığınızda alet neredeyse elektrik çekmeyi bırakıp karşı akımla şebekeyi besleyecek.


Kalite Hissinden Ödün Vermemenin Bedeli Kameradan Feragat / Xiaomi Note 10 Lite inceleme

Xiaomi Note 10 Lite inceleme
Xiaomi Note 10 Lite inceleme

Mi Note 10 Lite, devasa kapasiteli pilinden dolayı biraz kalın olması haricinde oldukça güzel duruşa ve tutuşa sahip. 30 watt hızlı şarj cihazı ve yarı saydam silikon kılıf kutunun içinden çıkıyor.

Xiaomi’nin daha erişilebilir bir model ortaya koymak için yaptığı değişiklikler sadece kamera sistemindeki geri adımlarla sınırlı. Ana kamera ünitesi 108 megapikselden 64 megapiksele, geniş açı objektifi 20 megapikselden 8 megapiksele inerken, optik yakınlaştırma için kullanılan telefoto objektiflerin ikisi de kaybolmuş. Onun yerine sisteme 5 megapiksel makro ve 2 megapiksel odak kamerası yerleştirip, öndeki özçekim kamerasını da 16 megapiksel olanıyla değiştirmişler.

Özetle kamera sisteminde optik yakınlaştırma yok, çözünürlükler de neredeyse yarı yarıya. Buna rağmen 4K video çekimi ve 720P’de 960 kare ağır çekim dahil ihtiyaç duyacağınız veya duymayacağınız her şey yerli yerinde.

Tüm bunların sonucunda Mi Note 10 Lite, 3500-4000 lira arası fiyat bandında kullanıcısına üst düzey kalite hissi yaşatan bir telefon olmuş. Amiral gemilerinin 10 bin bandına yerleştiği bir piyasada can simidini suya indirmiş, transatlantiğe gücü yetmeyen gelsin bizim burada yerimiz var diyor.

Bu arada memlekette amiral gemisinin 10 bin, amiral gemisi hissinin 4 bin liraya satılması da ayrı bir konu. Ama dolar kuru belli. Koşullar belli, üretici ne yapsın. Yeni vergiler geldikçe benzinin rafineri fiyatıyla pompa fiyatı arasındaki farkı yakalayacak biçimde gelişiyor olaylar. Neyse orası ayrı konu.

Xiaomi Note 10 Lite inceleme

Mi note 10 Lite’de kamera grubunun hafifletilmesi o kadar da gözünüzü korkutmasın. Cihaz şu haliyle de portre çekimden yapay zekaya, HDR’den makroya ortalama bir akıllı telefon kullanıcısının beklentilerini gayet güzel karşılamaya yetecek bir kamera setine sahip. Geçenlerde iPhone 7 serisinden ortalama bir Android’e geçen arkadaşa telefonu verip ne düşündüğünü sordum. “Valla şu ara ne bulsam zaten uzay teknolojisi gibi geliyor” dedi. Birkaç fotoğraf çektik, “ne kadar güzel kamerası varmış” diye ekledi.

Yani çok daha iyisinden gelmediğiniz ve çok da fazla ince eleyip sık dokumadığınız sürece cihazın fotoğraf performansı gündelik işler için gayet yeterli.

Mi Note 10 Lite’nin performans açısından da bir eksiği yok. Android 10 üzerine. Yerleştirilen MIUI 11 arayüzü de yıllar içinde rafine edile edile gayet güzel, sade ve kullanışlı bir hale bürünmüş. Xiaomi de Huawei gibi Çinli bir marka olmasına rağmen. Google uygulamalarına erişim konusunda herhangi bir sıkıntısı yok. Zaten kutusuna da “En çok ihtiyaç duyduğunuz Google uygulamalarına kolay erişim imkanı” diye bir ufak not iliştirmişler. İç pazardaki rakibe ufak bir gönderme.

Performans konusunda cihazın bel kemiğini oluşturan Snapdragon 730G yonga setinin bir eksiğini görmedim. Bendeki örnekte 8 adet hızları 1,8 ile 2,2 GHz hızında değişen işlemci çekirdeği ve 6 GB ana sistem belleği mevcuttu. Cihazdaki bellek bu yazıyı yazdığım bilgisayardan sadece 2 GB daha az.

Telefonun belki eleştirilebilecek en büyük eksiği harici kart genişleme yuvasına sahip olmaması. Özellikle 64GB depolama alanına sahip olan modeli tercih edenler bu durum uzun tatillerde sıkıntı olabilir.


Performans Üzerine Birkaç Düşünce

Hazır yeri gelmişken buraya akıllı telefonlarda genel performans beklentisiyle ilgili bir de parantez açayım. Bazen farklı akıllı telefon incelemeleri okuyorum. Bu tarz yonga setleri için diyorlar ki “gündelik işler için yeterli ama yüksek işlem gücü gerektiren uygulamalarda yetersiz kalabilir”.

Yaklaşık 20 yıllık teknoloji editörü ve akıllı telefonların gelişimini iyi kötü her adımıyla takip etmiş biri olarak çağdaş akıllı telefonlarda şu yüksek işlem gücü gerektiren işlere her ne hikmetse bir türlü denk gelemedim. PC’lerin tarihinde olduğu gibi akıllı cihazların da ilk gelişiminde bu fark hissediliyordu ama en azından orta seviyede bu süreci geride bıraktık diye düşünüyorum. Mesela biz aile boyu farklı marka model telefonlar kullanıyoruz. Bende, eşimde ve oğlumda birer akıllı telefon var. Tüm gün yaptıklarımız mesajlaşmaktan. Sosyal medyada gezinip. Bir şeyler paylaşmaktan ve arada bir oyun oynamaktan ibaret. Mesela bugüne dek akıllı. Telefonunda masaüstü bilgisayarlarda olduğu gibi 20 tane tarayıcı. Penceresi açıp aralarında gezen görmedim. PhotoShop ile 50 MB TIFF dosyası üzerinde 15 katmanla çalışan görmedim. Fotoğrafına filtre eklerken işlem yarım saniye yerine 1 saniye sürdü diye şikayet eden görmedim. Toon Blast oynarken beşli set yaptım ama patlatma animasyonu çıkmadı, Instagram’a story atacaktım aletin gücü yetmedi diyen de görmedim.

Cidden bu iş aklıma takıldı. Akıllı telefonlarda orta seviyenin kaldıramayacağı şu “üst uç performansa ihtiyaç duyan” şeyi bilen varsa, veya bugüne dek orta seviye bir telefon kullandığı için bir şeylerin yavaşladığından şikayet eden olduysa aşağıya yorum bırakırsa çok sevinirim.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir